Mountainbiking i Järvsö

MTB i Järvsö Bergscykel Park (JBP)

Mountainbiking i Järvsö växer så det knakar. MTB downhill i Järvsö Bergscykel Park var först ut och öppnade parken 2010. Nu erbjuder även populära destinationen Järvsö två Velosolution pumptracks i världsklass och ett nätverk av MTB cross country via Cykla Järvsö. Utforska Järvsö på mountainbike!

Cykla MTB i Järvsö Bergscykelpark. Mountainbike downhill, MTB kurser med coach och mycket mer i Järvsö.

Mountainbike downhill i Järvsö Bergscykel Park

Järvsö Bergscykel Park erbjuder cykling för alla, från unga till gamla. Även om du aldrig har testat liftburen mountainbike downhill tidigare så kan du hyra allt på plats, gå en introduktionskurs och sedan ha en rolig cykeldag. Det finns markerade banor i olika svårighetsgrader, liknande gröna till svarta leder för utförsåkning på skidor.

 

De som redan är vana mountainbike- och downhillcyklister har minst lika roligt i vad vi skulle säga Sveriges bästa bike park. Järvsö Bergscykel Park har leder av hög kvalitet, från olika hoppleder till tekniska leder.

Introkurs i downhill

Om du är sugen på att prova mountainbike downhill rekommenderar vi att du går en introduktionskurs. Introkursen pågår i 1 timme och leds av en instruktör. Instruktören går igenom grunderna i MTB-teknik och vad som är viktigt att tänka på när man cyklar utför. Ni åker även ett åk ner tillsammans och går igenom mer teknik på vägen ner. Boka introkurs om det är första gången du cyklar utför! 

MTB cross country i Järvsö. Mountainbike xc.

Järvsö MTB cross country

Förutom downhill i Järvsö Bergscykel Park finns det ett nätverk av MTB cross country leder i olika svårighetsgrader. Dessa MTB-leder i Järvsö passar alla åldrar, från yngre barn till äldre, nybörjare som erfarna cyklister. Företaget Cykla Järvsö har under flera år utvecklat XC leder i skogen, där det mesta är på cykelavstånd från byn.

 

På dessa mountainbikeleder går det bra med allt från hardtail till fulldämpad XC eller endurocykel. Det finns även ett teknikområde som passar alla åldrar av cyklister. Testa kurvor, hopp, dropp och stenpartier. 

Järvsö Velosolution pumptrack MTB cykling i Järvsö

Järvsö Velosolution pumptracks

Förutom MTB i Järvsö erbjuds pumptrack-cykling med två stycken Velosolution pumptracks i världsklass. En rolig cykling i asfalterad bana där du kan använda en BMX, dirt/pumptrackcykel eller fulldämpad mountainbike. Banorna är gratis att använda för alla och alltid öppna. Lokala cykelklubben Järvsö Bergscykelklubb driver Järvsö Skills Park. 

Steve och Lina stod först i liftkön när JBP öppnade

Som inbitna cyklister såg vi fram emot öppningen av Järvsö Bergscykelpark 2010. Vi kom som besökare och stod först i liftkön för att prova den nyöppnade parken (se bilden). Som alla andra cykelkompisar på plats kände vi oss direkt välkomna till Järvsö. Den stora JBP-skylten vid vägen lydde ”Välkomna cyklister” med en pil upp till parken. Sedan dess har vi varit flitiga gäster, bott med vänner i alla möjliga olika stugor och boenden i byn, sett hur JBP och cyklingen växt och mognat från år till år. 

 

Det vi själva föll för och som vi märker att nuvarande gäster också upplever är den vänliga och välkomnande atmosfären som finns i hela Järvsö. Att vi skulle jobba i JBP som mountainbike coacher hade vi ingen aning om då. Men nu är vi baserade i Järvsö under säsong sedan 2020 och trivs väldigt bra i denna härliga ort. 

Öppning av JBP. Lina och Steve först i liftkön. Järvsö Bergscykel Park

Bild från 2010 med Steve och Lina först i kön.

MTB downhill i Järvsö

Häng med oss på ett åk i populära leden Barbro. Alla leder i bike parken är så klart döpta efter artisten Lill-babs som hade Järvsö som sin födelseort och hemort.