5 tips att utveckla din mountainbiketeknik

Tips för att bli en bättre mountainbikecyklist

Som alla vi mountainbikecyklister vet, så blir vi aldrig färdiglärda. Men det är också en av tjusningarna. Det vi på Better MTB alltid förmedlar är att ju bättre du är på grunderna, desto bättre cyklist blir du. Lägg tid på grunderna för små justeringar kan göra stor skillnad.  

5 tips från coachen för din MTB utveckling

1. Kroppsposition

Vår position är hur vi står på cykeln och fördelar vikten över hjulen. Vi behöver en stark, stabil och balanserad position. Vi har en neutral position (grundposition) som vi hela tiden utgår ifrån och därifrån rör vi oss beroende på vad vi tar oss an i terrängen.

 

Denna grundposition är endast lätt böjda ben, ner lite med överkroppen och armbågarna pekar utåt. Du har tyngden i pedalerna och händerna är ganska lätta på styret. Om vi tänker på hur höfterna rör sig så kommer de ibland framåt, bakåt och åt sidan. Höfterna kommer bakåt en kort sekund vid olika situationer men det viktiga är att höfterna aldrig stannar där bak. Vi kommer alltid snabbt tillbaka till vår neutrala centrerade position.

 

En gammal myt med vår position är tex att man ska hänga bak på cykeln när man kör en brant. Men vi har då inte samma grepp i backen och kontroll av cykeln. Positionen på cykeln är något vi återkommer till hela tiden under kurser, oavsett nivå på cyklist. Små justeringar kan göra stor skillnad på hur man tacklar cyklingen.

2. Bromsteknik

Tänk på att frambromsen ger mest bromsverkan, dvs bromssträckan blir kortare när du adderar frambromsen än om du bara skulle använda bakbromsen.

 

Försök att ta ner merparten av farten innan kurvan och då använda mycket frambroms också. Det är okej att modulera bromsarna lite i kurvan, men där du vill ha fart ut ur kurvan behöver du släppa bromsarna. Bäst är att vara hård på bromsarna när du är på bra underlag och på raksträcka. Det är bra att träna på att modulera bromsarna, dvs se till att inte låsa hjulen för då mister du bromsverkan.  

3. Aktiv på cykeln

Läs av din fart och terräng hela tiden och agera. Att bara ”åka med” gör oss till passagerare. Samma sektion kan köras annorlunda beroende på din teknik. Kör vi stökig terräng behöver vi låta cykeln röra sig under oss. Armar och ben används som stötdämpare. Men vi kan också pumpa/poppa och hoppa över delar som rötter eller stenar.

 

Pumpa cykeln handlar om att komprimera, dvs använd din kroppsvikt för att bli tung på cykeln för att sen bli lätt och använda dig av rebound av dämpningen och ”skjuta ifrån”. Öva på denna teknik så du kan generera fart och flow utan att trampa. Pumpa dig ut ur kurvor eller pumpa för att skippa över rötter och stenar.

4. Kurvteknik

Alla kurvor är olika med längd, underlag och skarphet. Det finns mycket att tänka på med kroppspositionen, bromsning och blicken. Ta några saker i taget så det inte känns för mycket.

 

Välj en kurva att träna på, tänk på ditt linjeval, var du vill gå in i kurvan och ut ur den. Testa dig fram var du bromsar ner kraftigast innan och var du vill släppa bromsarna för att ha fart ut ur kurvan. Lyft blicken samt bröst och höfterna pekar dit du ska. Fall inte bakåt i kurvan utan håll en centrerad position.

 

Droppa ytterfoten? Det beror på. Om kurvan har stöd behöver du oftast inte droppa den. Kör du med parallella pedaler istället kan du lättare pumpa/komprimera cykeln ut ur kurvan. I slutändan är det bra att träna alla möjliga kurvor och bli van att köra kurvor med olika underlag, stöd och vinkel.

5. Blick och linjeval

När vi lyfter blicken och inte ”tittar på framhjulet”, så får vi bättre balans, kontroll och hinner planera bättre. Vi kan bättre läsa terrängen och situationen framför oss och agera. Vilken linje vill du ha in i nästa sektion, var är landningen, när ska du bromsa etc.

Mountainbikekurser med instruktör

Har du också något område du vill träna och bli bättre på? Välkommen att boka kurs med oss i Järvsö!  

“Glädjen och energin hos Steve som instruerade oss var helt fantastisk! Vi båda blev väldigt inspirerade och bättre cyklister efter ett par timmar under Steves vingar.“

Philip

“Getting feedback from Lina helped me correct my basics which affected both my cornering and jumping confidence“

Ivan

Bemästra grunderna

Det som gör att vissa åkare är snabbare och bättre cyklister än andra, är ofta att de utför grunderna snäppet bättre. Med det menar vi att de tex har lite bättre kurvteknik, bromsteknik och position på cykeln beroende på situation. Utförandet på cyklingen bemästrar de helt enkelt lite bättre. Så lägg tid på grunderna och finjustera. Små justeringar kan göra stor skillnad.