Om Better MTB Coaching

Instruktörerna bakom Better MTB coaching

Better MTB består av Lina Skoglund och Steve Murphy. Tillsammans har vi lång erfarenhet av MTB, framför allt enduro- och downhillcykling och en stor passion för cykling som driver oss. 

 

Vi har jobbat som MTB coacher till och från genom åren vid tex olika MTB-läger och festivaler, samt Lina har arbetat som MTB-coach i Rotorua Nya Zeeland 2016.  Hösten 2020 startade vi företaget Better MTB Coaching och genomför mountainbikekurser på heltid.

 

Lägenheten finns i Stockholm men vi spenderar en del av vintern i Nya Zeeland, som Steve kommer från. Mellan maj till november bor vi i Järvsö när parken är öppen. Under den perioden är vi ansvariga mountainbikecoacher i Järvsö Bergscykel Park. En perfekt arena för kurser med lättillgänglig lift och många banor i olika nivåer och terräng. 

Lina Skoglund MTB Coach, MTB kurser i Järvsö. Erfarna cykel coacher för mountainbikekurser.

MTB instruktör Lina Skoglund

Lina har alltid sportat men det var länge hästar, fotboll och innebandy som gällde. Senare kom MTB in och sen dess är hon fast. Genom åren har det blivit många tävlingar i Sverige och utomlands i downhill och enduro med flera åtråvärda titlar.

 

Viljan att hela tiden utvecklas och att inte begränsa sig mentalt är nog en del av framgången. Att börja tävla downhill vid 34 års ålder kanske inte alla tänker sig möjligt men finns viljan så går det. Första världscuptävlingen kördes på 40-årsdagen och kvalade då in på 13e plats.

 

Marknadsföring, kommunikation, e-handel och projektledning har varit vardagen, fram tills Better MTB startade 2020. Nu är det frilans som gäller vid sidan av MTB-coachingen. 

Mountainbike coach Steve Murphy Better MTB instruktör

MTB instruktör Steve Murphy

Cyklar har varit en stor del av Steves uppväxt i Nya Zeeland. BMX i ung ålder följt av hårt tränande och tävlande på elitnivå i landsvägscykel i 20-årsåldern. Därefter blev det fokus på MTB och Steve tävlade från sent 90-tal i downhill.

 

Från cyklar med kass dämpning, som på den tiden var det bästa som fanns på marknaden, till dagens standard har det hänt mycket. Men kärleken till utförscyklingen består.

 

Han har ett grymt öga för att se kreativa linjeval, köra snabbt och väldigt smooth (mjukt och följsamt). En annan passion är ledbygge av cykelleder. Han har erkänt bra känsla hur terrängen ska utnyttjas för att få bästa flow. Bygge och skapande sker både för hand och i grävmaskin, i JBP och även separata projekt på förfrågan.

Vår målsättning som mountainbikecoacher

Fokus när vi håller kurser är att se kunden och på ett pedagogiskt sätt förklara teknik i olika situationer och terränger. Vi är duktiga på att se och analysera dina styrkor och svagheter.

 

Som kund vill vi att du ska få relevant feedback och information så att du under kursen lär dig mycket, både praktiskt och teoretiskt. När du kommer hem har du verktyg att jobba vidare med. 

 

Vi vill skapa en avslappnad och trygg atmosfär, inspirera och ge dig verktyg för utveckling och samtidigt ha roligt. 

Lina och Steve - MTB coacher i Järvsö Bergscykelpark.

“I och med att Steve och jag har samma intresse så har det alltid varit enkelt att lägga all ledig tid på cyklingen. Det har blivit många resor till Whistler och Squamish Kanada, Europa och Nya Zeeland. Att ha cyklat och tävlat på många olika ställen har definitivt hjälpt mig mycket i min egen utveckling.”

Lina

MTB coach Lina Skoglund för Women's camp i Järvsö
Mountainbikekurs och camps med MTB coach Steve Murphy
MTB Tjejläger Järvsö Bergscykelpark under ledning av Better MTB.
MTB kids camp. Downhill i Järvsö.