Om Better MTB Coaching

Instruktörerna bakom Better MTB coaching

Better MTB består av Lina Skoglund och Steve Murphy. Tillsammans har vi lång erfarenhet av MTB, framför allt enduro- och downhillcykling och en stor passion för cykling som driver oss. 

 

Vi har jobbat som MTB coacher till och från genom åren vid tex olika MTB-läger och festivaler, samt Lina har arbetat som MTB-coach i Rotorua Nya Zeeland 2016.  Hösten 2020 startade vi företaget Better MTB Coaching och genomför mountainbikekurser på heltid.

 

Lägenheten finns i Stockholm men vi spenderar en del av vintern i Nya Zeeland, som Steve kommer från. Mellan maj till november bor vi i Järvsö när parken är öppen. Under den perioden är vi ansvariga mountainbikecoacher i Järvsö Bergscykel Park. En perfekt arena för kurser med lättillgänglig lift och många banor i olika nivåer och terräng. 

Lina Skoglund MTB Coach, MTB kurser i Järvsö. Erfarna cykel coacher för mountainbikekurser.

MTB instruktör Lina Skoglund

Lina har alltid sportat men det var länge hästar, fotboll och innebandy som gällde. Senare kom MTB in och sen dess är hon fast. Genom åren har det blivit många tävlingar i Sverige och utomlands i downhill och enduro med flera åtråvärda titlar.

 

Viljan att hela tiden utvecklas och att inte begränsa sig mentalt är nog en del av framgången. Att börja tävla downhill vid 34 års ålder kanske inte alla tänker sig möjligt men finns viljan så går det. Första världscuptävlingen kördes på 40-årsdagen och kvalade då in på 13e plats.

 

Marknadsföring, kommunikation, e-handel och projektledning har varit vardagen, fram tills Better MTB startade 2020. Nu är det frilans som gäller vid sidan av coachingen. 

Mountainbike coach Steve Murphy Better MTB instruktör

MTB instruktör Steve Murphy

Cyklar har varit en stor del av Steves uppväxt i Nya Zeeland. BMX i ung ålder följt av hårt tränande och tävlande på elitnivå i landsvägscykel i 20-årsåldern. Därefter blev det fokus på MTB och Steve tävlade från sent 90-tal i downhill.

 

Från cyklar med kass dämpning, som på den tiden var det bästa som fanns på marknaden, till dagens standard har det hänt mycket. Men kärleken till utförscyklingen består.

 

Han har ett grymt öga för att se kreativa linjeval, köra snabbt och väldigt smooth (mjukt och följsamt). En annan passion är ledbygge av cykelleder. Han har erkänt bra känsla hur terrängen ska utnyttjas för att få bästa flow. Bygge och skapande sker både för hand och i grävmaskin, i JBP och även separata projekt på förfrågan.

“Upplägget kändes flexibelt och anpassades efter gruppen. Det var kul att åka bakom Lina och se/lära linjeval och tempo. Konkret och direkt feedback. Lina känns väldigt proffsig och engagerad!”

Anders

“Coachen (Steve) var väldigt bra på att faktiskt anpassa lektionen till min nivå och det som behövdes tränas på. Själva utlärandet i sig var också otroligt bra och pedagogiskt.”

Martin

“Pedagogisk och värdefull genomgång av teknik och linjeval. Vi hann med så mycket på 2 timmar!”

Jenny & Jörgen

“Everything from small to big was covered, while also getting in-depth into what I wanted to learn.”

Cameron

“Jag och maken delade på lektionen och även om vi var på olika nivåer var vi både mycket nöjda med de tips & råd vi fick. Vi känner att vi båda utvecklats men också fått säkerställa var grundpositionen är, så vi utgår från rätt grund. Lina är tålmodig, pedagogisk samt utmanande.”

Annika

“Allt! Riktigt grymt rakt igenom! Från kollen av cyklarna, grundläggande stance, hopp- och kurvteknik. Väldigt bra med videocoaching vid hoppet. Lärorikt och inspirerande!”

Olle

Vår målsättning som mountainbikecoacher

Fokus när vi håller kurser är att lyssna in behov och önskemål. Därefter identifierar och analyserar vi dina styrkor och svagheter och går igenom och tränar på teknik i olika situationer.

 

Som kund vill vi att du ska få relevant feedback och information så att du under kursen lär dig mycket, både praktiskt och teoretiskt. Efter kursen har du verktyg att jobba vidare med. 

 

Vi vill skapa en avslappnad och trygg atmosfär, inspirera och ge dig verktyg för utveckling och samtidigt ha roligt. 

Lina och Steve - MTB coacher i Järvsö Bergscykelpark.
MTB coach Lina Skoglund för Women's camp i Järvsö
Mountainbikekurs och camps med MTB coach Steve Murphy
MTB Tjejläger Järvsö Bergscykelpark under ledning av Better MTB.
MTB kids camp. Downhill i Järvsö.